Prof. Dr. Abdullah Demir

18 Kasım 2017 Cumartesi

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Malzemelerin Önemi

Hareketli ve sabit ortodontik tedavi sırasında çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Öncelikle kullanılan bu malzemelerin, doku dostu olmaları, vücutta allerjik reaksiyon vermemeleri, dokularda tahriş, mukozayı yırtma gibi olumsuz etkilerinin olmaması çok önemlidir. kullanılan teller ve braketler çoğunlukla nikel içerdiği için nikel allerjisi olanlarda dikkatli olunmalı, gerekirse nikel içermeyen diş telleri ve braketler tercih edilmeli, yada şeffaf plak ile tedavisi uygun ise alternatif tedavi yöntemleri seçilmelidir.

Ortodontik tedavi sırasında dişler arası veya çeneler arası elastikler kullanılmakta bunlarında doku dostu olan gerekli testlerden geçen sağlık bakanlığı onaylı ürünler tercih edilmelidir. Braket yapıştırılmasında flor içeren çürüğü önleyici yapıştırıcılar seçilmelidir. Ortodonti uzmanından,  kullanacağı malzemeler konusunda mutlaka detaylı bilgi talebinde bulununuz.

Yine Ortodontik tedavi sırasında ağız içinde tellerin yerleşimi sırasında birçok pens kullanılmaktadır. bu penslerin temizliğ ve streil olması, hastadan hastaya veya hastadan hekime mikroorganizmaların taşınması çok büyük önem taşımaktadır.

 


Şimdi Ara