Prof. Dr. Abdullah Demir

18 Kasım 2017 Cumartesi

Diş Sağlığının Önemi

Ağız ve diş sağlığı; estetik, fonksiyon ve genel vücut sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Dişlerdeki çürükler, önemli bir enfeksiyon kaynağı olabilmekte ve kalp, böbrek rahatsızlıkları gibi genel vücut sağlığını bozan önemli hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle basit bir çürük deyip geçmemek gerekir. Çürük dişler aynı zamanda insanların sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen, ağız kokusunun da ana nedenlerindendir. Yine süt dişlerindeki çürükler ve erken süt dişi kayıpları, alttan sürecek olan daimi dişler için yer kayıplarına, dişlerin çapraşık sürmesine yada gömülü kalmalarına ve çenelerin yetersiz gelişimlerine neden olabilmektedir.

Çapraşık dişler, sadece estetik olarak kötü görünme değil aynı zamanda iyi fırçalansa bile çapraşık olan bölgelerde gıda artıklarının sıkışmasına, iyi bir temizliğe engel olmaktadır. İyi temizlenemeyen çapraşık dişlerde arayüz çürükleri, diş taşı birikimleri ve ciddi dişeti problemleri ortaya çıkmaktadır.

Ortodonti Uzmanının, ağız ve diş sağlığının sağlanmasında bu nedenlerle rolü çok fazladır. Çocuklar erken dönemde ortodontist veya ortodonti uzmanı tarafından muayene edilir ve her 6 ayda bir kontrolleri yapılırsa, süt ve daimi dişlerdeki çürükler, erken süt dişi kaybı durumunda gerekli görülürse yer tutucu gibi uygulamalar ile gelecekte olaşbilecek büyük sorunların önüne geçilebilir, hatta diş teli takılmasına bile gerek kalmayabilir. Ağız solunumu, dil itimi, tırnak yeme, parmak emme gibi alışkanlıklar varsa bunların giderilmesinde ortodonti uzmanları yardımcı olacaklardır.

Dişlerin düzenli ve özenli fırçalanması, bu alışkanlığın tüm bireylerde çocukluktan itibaren kazandırılması son derece önemlidir. Öyleki ağız ve diş sağlığı eğitimleri ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı' nın müfredatına girmeli, ana sınıfından itibaren görevlendirilecek diş hekimleri tarafından okullarda anne-babalarla birlikte çocuklarımıza bu eğitimler verilmelidir.


Şimdi Ara